Daggkåpa  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Tillbaka

Vilken underbar dag!

eldsjälar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Tredje gången gillt var det Tusen Trädgårdar – öppna trädgårdar i hela landet för hundratusentals besökare. Tusen Trädgårdar som hålls vartannat år, hade i år drygt 700 deltagande trädgårdar - ännu fler om man räknar alla kolonilotter! Arrangörer är Trädgårdsriket, Studiefrämjandet och Riksförbundet Svensk Trädgård.

eldsjälar

Gunnel Carlsons första kommentar efter en heldag med över 500 besökare i sin trädgård i Arlöv i Skåne:
 - Tusen Tack för er insats söndagen den 29 juni. Tack för er generositet, vänlighet och tålamod och särskilt tack för att ni velat visa era trädgårdar för resten av Sverige. Ni är riktiga hjältar i den här världen och tack vare er blir nu Sverige både grönare, klokare och roligare!

eldsjälar

 

eldsjälar


Som vi har längtat…
Tusen trädgårdar hålls bara vartannat år, så intresset var stort. Allra först, redan i februari, anmälde trädgårdsdesigner Helena Åhlund sin trädgård, Björktorps trädgård i Nyköping. Den sista eftersläntraren var Camilla Sandén i Helsingborg. Några av de många anmälda som stack ut lite extra var Farbror Gröns trädgårdsodlingar på ett tak i Västerås, trädgården vid Södra Färs Bygdegård i Sjöbo, tre olika parker i Täby kommun och Bokförlaget Arena som sålde trädgårdsböcker i S:t Larsparken i Lund.

 

eldsjälar

 

eldsjälar


Trädgårdsfolk i farten
Det var en hel del regn i vissa delar av landet, men det stör inte trädgårdsmänniskor. Tyvärr blev det datastrul det sista dygnet på Trädgårdsrikets server på grund av överbelastning med 100 sök per minut när det var som värst. Men med en pdf på de olika hemsidorna gick det ändå att söka i en lista på alla trädgårdarna.
Svensk Trädgårds två rådgivare Ann-Catrin Thor och Lise-Lotte Björkman hade öppet i sina trädgårdar i Uppsala och Upplands Väsby, liksom förbundsdirektör Inger Ekrem i Täby och styrelseledamoten Mariana Mattsson i Norrbyberg, Västerbotten (se Ht nr 3). Stella Westerlund invigde Tusen Trädgårdar på Gotland i en Visbyträdgård på Almedalsveckans första dag.

Flera trädgårdsföreningar hade en rad öppna trädgårdar i sina program: Bland annat så hade Vårgårda Trädgårdsförening sex medlemmar som öppnade upp sina trädgårdar under dagen. Föreningar gjorde också gemensamma besök. Gotlands Trädgårdssällskap passade på att ordna en bussresa till fastlandet just den här helgen för att se på offentliga och privata trädgårdar, som var öppna på Tusen Trädgårdar-dagen.

eldsjälar

 

eldsjälar


Trädgårdar till tusen i hela Norden

Det är inte bara i Sverige som vi har Tusen Trädgårdar. Det har smittat av sig både till Norge och Finland och i Danmark har man sin Havefestival. I Finland ordnade Svenska Trädgårdsförbundet Öppna trädgårdar samma dag som i Sverige, den 29 juni. Förra året besökte 55 000 personer de runt 450 finska trädgårdarna, se www.tradgard.fi. Danska Haveselskabet höll årets Havefestival 28-29 juni, då runt 300 trädgårdar deltog, se www.haveselskabet.dk. Den 10 augusti är det dags i Norge för 1000 åpne hager. 2013 hade man 15000 besökare i 250 trädgårdar, se www.hageselskapet.no. Vilket stort gemensamt intresse!
    
Ett axplock av kommentarer:
Tusen Trädgårdar lever verkligen upp till sitt namn, sades det i Radio P4 Göteborg, som intervjuade Linda Blom i V. Frölunda.

"Tusen tusen tack alla över hundra besökare som kom till oss igår! Jag är mycket lycklig, nöjd och glad och behöver nog smälta det här ett tag. Trots att himlen öppnade sina portar vid tre-tiden kan dagen inte liknas vid något annat än succé!" /@retroannan – Egnahem

"åh vad jag hade velat besöka fler trädgårdar!
Jag/vi hann med tre stycken på tre olika håll i Stockholm (Vendelsö, Vällingby och Tallkrogen), härliga trädgårdar! Skulle önska att det var en dag till så jag hann med fler. Har samlat massor av inspirationsbilder och har redan massor av idéer hur jag ska få till det i min egen trädgård." /Eva Hulsin

"Skönt med SOVMORGON efter en intensiv dag med "Tusenträdgårdar"
Så glada nöjda besökare !...tyckte att dagen borde återkomma VARJE år!
Orkar du det Gunnel?" /Ilva Vallström

eldsjälar

 

eldsjälar


Camilla Knekta och Staffan Gottberg visade sin trädgård i Visby för första gången:
Ca 125 besökare, ca 60% av dessa kvinnor. Tre personer kom dessutom tillbaka :)
Regnet strilade från 12.30-17.00 och verkligen ÖSTE ner vid tre tillfällen -då var det många paraplyer och regnrockar i trädgården och fullt i växthuset.
Så glada, vänliga och intresserade besökare! Alla dröjde sig kvar lääänge, trots det usla vädret.
En riktigt fin dag, och trevligt arrangemang :) 

banner

Tack!
Vi vill avsluta med ett sista citat från vår Facebook-grupp Tusen Trädgårdar 2014.

"Tusen tack till alla ni som öppnade upp era trädgårdar till oss vill/önskar/hoppas/drömmande trädgårdsintresserade människor. Ni är alla kreativa, duktiga och vänliga! Tack för alla vackra vyer, blommor och idéer."
/Veronica B Kaiser

Tusen tack till alla trädgårdsägare och besökare för i år! Vi ses igen 2016!

 

  

 


logga  Trädgårdsriket  Studiefrämjandet

 

 

 

Grind in i trädgårdsvärlden

Tusen trädgårdar, alla kan vara med

Tusen Trädgårdar

 

 
   
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård