Grönska  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Läs mer.... om Kvitten
Daniela Rosvall delar med sig av sina recept efter förfrågan från läsare. Hennes artikel om Kvitten publicerades i Hemträdgården nr 5/2014.

 • Recept på Kvitten

  Ostar som används i Queso y dulce.
  I nordvästra Argentina används getost, i södra delen ost gjord på får- eller komjölk, i nordöst färskost. Variationen är alltså oändlig.  Osten måste dock vara neutral och inte alltför salt. Bland de argentinska ostarna är Carcarañá, den äldsta argentinska osten, queso Tafí de Tucumán, queso Chubut, queso Goya, queso Chinchilla några exempel på lämpliga ostar.

  Jag har dock ätit desserten tillsamman med den kraftigt smakande schweizerosten Gruyére och tyckt att smaken är förträfflig. Även mozzarellaost (helst originalet på vattenbuffelmjölk) fungerar fint.
  I Spanien serveras kvittenpastan tillsammans med den smakrika hårdosten Manchego som görs på 100% pastöriserad fårmjölk  i provinsen La Mancha (där handlingen i romanen Don Quijotes utspelas). Företrädesvis är det den yngsta sorten, kallad fresco, som enbart är lagrad i två månader (osten kan lagras i två år och på vägen till den slutliga produkten som kallas viejo finns både semicurado och curado).
  I Mexico serveras dulce de membrillo tillsammans med Queso Panela, även kallad Queso de la canasta (korgost) som är en mjuk och krämig färskost gjord av pastöriserad komjölk.

  Dulce de membrillo
  är en tålamodskrävande rätt, men resultatet är verkligen fantastiskt och värt all den tillagningstid och besvär den kräver.

  Kvitten motsvarande 1 kg bakas hela i ugn tills de är riktigt mjuka. Det tar kanske 2 timmar i låg värme, beroende på frukternas storlek. Frukten mosas och passeras för att få bort skal, kärnor och kärnhus. Moset vägs, läggs i en teflongryta, blandas med lika mycket socker, en nypa salt och värms på medelvärme. Tillsätt 3 matskedar citronsaft och fortsätt koka på svag värme under omröring under 1-1 ½ timme, tills kvittenpastan är mycket tjock, milt syrlig, har en djup orange rosa färg, håller ihop i en boll och släpper i botten. Pastan läggs i en bakplåt som klätts med bakplåtspapper som smorts med smör. Släta ovansidan genom att pensla den med lite vatten och lägg plåten i 50 gradig varm ugn under minst 2-3 timmar, eller över natten. Sedan är pastan klar att skäras i skivor och kuber.

  Istället för att baka frukten i ugn kan dessa skalas, kärnas och skäras i klyftor som måste läggas i vatten med lite citronsaft. Kvittenbitarna mörknar om de inte täcks med vatten.  Sedan kokas frukten tills den är riktigt mjuk, en lång stund utan lock. Häll ut vätskan, men spara den.  Enbart frukten processas i en matberedare till slät mos. Den återstående vätskan kan kokas till kvittengelé. Fortsätt med receptet enligt föregående beskrivning.

  Kvittenpastan, Dulce de membrillo, kan smaksättas med rivna citron- eller apelsinskal, kanel eller kryddnejlikor och skalade valnötter som i Ungern, hel kardemumma, lagerblad och kanelstång som i Mellanöstern. 

  Julkvitten

  ca 600 g kvitten
  1 dl russin
  100 g oskalade mandlar, grovhackade
  2 kanelstänger
  ½ tsk färsk ingefära
  ½  tsk hela kardemummafrön
  ½  tsk hela kryddnejlikor
  ½ tsk rivna apelsinskal
  4 msk flytande honung
  1 dl starkvinsglögg

  Kvittenfrukterna skall delas i tunna klyftor med skalet kvar men med kärnhuset borttaget.
  Klyftorna läggs i en ugnsfast form och överströs med alla andra ingredienser. Formen täcks med aluminiumfolie och bakas i 150 graders varm ugn i 2 eller 2 ½ timme beroende på klyftornas och fruktens storlek. När frukten blir orangeröd är efterrätten klar att serveras så som den är eller tillsammans med glass, panna cotta eller till och med den traditionella risgrynsgröten.

  Mormors fastekvitten

  2-3 stora kvitten
  100 g socker
  50 g mjöl
  0,8 dl neutral olja, exempelvis solrosolja
  3-4 dl varmt vatten

  Skölj kvitten och skär dem i lagom stora klyftor med skalet kvar men med kärnhuset borttaget. Värm oljan i en stekpanna, stek skivorna tills de blir ljusgula. Sockret smälts i en annan stekpanna med höga kanter så att det blir ljusbrunt, men inte bränt, eftersom det då blir beskt. Varmt vatten hälls i stekpannan med det smälta sockret så att det löses upp. Mängden vatten varierar lite beroende på den önskade såsmängden, men bör vara mellan 300-400 ml.
  Mjölet blandas med litet vatten, vispas till slät konsistens och läggs över sockersirapen som koks ihop under några minuter och under ständig omröring tills den blir tjockare. De stekta kvittenskivorna läggs i såsen och koks ihop med den under 5 minuter, sedan läggs det hela i en ugnssäker form och får ugnskoka på låg värme under 30-50 minuter, beroende på kvittenstorleken.  

  Om man vill ha en icke vegetarisk rätt kan kycklingbitar stekta i den resterande oljan, läggas ihop med de stekta kvittenskivorna i såsen som får koka i 5 minuter innan den sätts in i ugnen.

  Kvittenkaka

  Smörj två avlånga formar
  Ugn 175 grader

  Blanda ihop
  5,5 dl mjöl
  2 tsk bikarbonat
  1 tsk bakpulver
  1 tsk salt

  Vispa ihop
  drygt 1,5 dl neutral olja (exempelvis solrosolja)
  4 dl socker

  Lägg till
  3 ägg (ett i taget),
  1 tsk vaniljpulver
  1 tsk kanel

  Tillsätt
  Ca 2 dl grovt hackade valnötter
  Ca 600 g finriven kvitten (skal och kärnhus borttagna)
  Blanda allt snabbt med mjölblandningen.

  Baka i ugnen i drygt en timma.

  TIPS!
  Bakad kvitten kan användas istället för bakad potatis och ugnsbakade kvittenklyftor är goda till stekt kyckling och fläskkött. Att fylla sin kalkon med kvitten är inte alls så dumt heller.

  Teet Mammas mirakel innehåller svart kinesiskt te,  syrén-  , solros- och ljungblommor, grädde och kvitten.

  Hoppas att dessa recept ger er lyckliga kvittenägare några inspirerande idéer. Smaklig måltid!

  / Daniela Rosvall

 
 

Hemträdgården

 
 

 

 
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby     •     Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby          Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53     •     Epost adresser se kontakt