Trädgårdsgång  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Trädgårdens eldsjäl

Bildtext: Ulla och Åke Persson fick utmärkelsen Svensk Trädgårds eldsjäl på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 2017.

För nionde gången i ordningen har Riksförbundet Svensk Trädgårds utsett sin eldsjäl. I år är de till och med två till antalet. Traditionsenligt delas utmärkelsen ”Trädgårdens eldsjäl” ut i samband med öppnandet av trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar. Den årliga utmärkelsen går till en medlem en ”doldis”, som entusiasmerar och osjälviskt arbetar för sin trädgårdsförening och dess medlemmar. I år tilldelas utmärkelsen två eldsjälar, makarna Ulla och Åke Persson. Gunnel Carlson intervjuar dem bägge på scen under torsdagen och delar tillsammans med förbundsdirektör Inger Ekrem ut ett diplom och presentkort på växter.

Ulla och Åke är aktiva i Blekinge, ”Sveriges trädgård”, och sin lokala trädgårdsförening, Bräkne-Hoby Trädgårdsförening. Föreningen har 125 medlemmar och utgör en av Riksförbundet Svensk Trädgårds närmare 160 föreningar runt om i landet. Under många år har makarna utgjort föreningens fasta punkt, såväl socialt som kunskaps- och idémässigt.

Ulla var vice ordförande i föreningen i början på 2000-talet och därefter kassör och vice kassör. Hon har ordnat otaliga lotterier och bakat mängder med bröd till medlemsmöten, allt för att bygga upp föreningens gemensamma kassa. Ulla som har stor kunskap om trädgård delar frikostigt med sig av sina kunskaper om plantor och fröer. Med stor energi deltar hon också regelbundet i skötseln av Svenmanska parken, för vilken föreningen påtagit sig ansvaret.

2009 blev Åke styrelseledamot i Bräkne-Hoby Trädgårdsförening och har under åren bidragit stort med sina idéer och tillfört föreningsmedlemmarna mycket kunskap. Bland annat har Åke haft kurser i betonggjutning och hypertufa och hållit föredrag kring sin egen passion för vitlöksodling. Han var en av initiativtagarna till samarbetsprojektet Svenmanska parken i Bräkne-Hoby och har bidragit stort med sina insatser kring anläggnings- och skötselarbete. Sedan 2016 har Åke även en aktiv roll i ett nytt projekt. Den här gången för att anlägga en nejlikrabatt vid ortens hembygdsmuseum.

Detta engagerade par har dessutom en fantastisk visningsträdgård som de gärna delar med sig av. Trädgårdsintresserade reser långväga ifrån för att uppleva deras privata trädgårdsparadis. Under alla år har både Ulla och Åke med positiv och ödmjuk framtoning, alltid ställt upp för föreningens och medlemmarnas bästa. Detta villkorslösa engagemang sammantaget, ligger till grund för motiveringen till de värdiga mottagarna av årets utmärkelse.

Läs gärna mer om samarbetsprojektet Svenmanska parken i tidigare nummer av tidningen Hemträdgården, 2/2016

Vill du veta mer kontakta:
Eva-Lena Knutsson, styrelseledamot Bräkne-Hoby Trädgårdsförening. Tel. 0705-835693 E-post evlaknutson@gmail.com. Se www.tradgardskartan.se
Inger Ekrem, förbundsdirektör Riksförbundet Svensk Trädgård. Tel. 0705-333357 E-post inger.ekrem@tradgard.org. www.tradgard.org

Pressmeddelande

Vi gratulerar!


Nominera Svensk Trädgårds Eldsjäl
Nominera Svensk Trädgårds Eldsjäl senast den 31 december. Maila eller skriv till Medlemsservice på medlemsservice@tradgard.org alt Box 2966, 187 29 Täby. Nomineringsblankett finner du här.
 

 

 

 


Trädgårdens eldsjäl 2015
Hans Elvingson


Herrljunga Trädgårdsförening

Pressmeddelande


eldsjal2
Trädgårdens eldsjäl 2014
Elisabeth Kihlberger


Kungsbacka Trädgårdsvänner

Pressmeddelande


Åke Strid, Trädgårdens eldsjäl 2011.
Trädgårdens eldsjäl 2013
Lena Frisk


Kristinehamns Trädgårdsförening

Pressmeddelande


Åke Strid, Trädgårdens eldsjäl 2011.
Trädgårdens eldsjäl 2012
Bernt Viktorsson


Örebro
Norra Trädgårdsförening

Pressmeddelande


 

Åke Strid, Trädgårdens eldsjäl 2011.
Trädgårdens eldsjäl 2011
Ulla Johansson


Trollhättans
Trädgårdsförening

Pressmeddelande


 

 
 

Gula rudbeckia

 
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby     •     Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby          Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53     •     Epost adresser se kontakt