Klöver  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Tillbaka
Sommarmötet 2014

umeatradgardsforening


Sommarmöte i Växterbotten - Umeå och Lycksele

Årets sommarmöte hölls 1-3 augusti i Umeå och Lycksele, arrangerat av Umeå Stads Trädgårdssällskap tillsammans med Lappmarkens Trädgårdsällskap och Lapplands Kulturbotaniska Trädgård. Närmare 100-talet deltagare bjöds på fina dagar med besök i inspirerande västerbottniska trädgårdspärlor i Umeå och Lycksele.

Text: Anna-Karin Fallheden
Riksförbundet Svensk Trädgård

Foto Riksförbundet Svensk Trädgård

De som anlände redan på fredagen kunde åka på guidade visningar i Arboretum Norr och Umedalens Skulpturpark och SPA-park. Arboretet, landets nordligaste trädsamling, breder ut sig en dryg kilometer utmed Umeälven. Johnny Schimmel, föreståndare och forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå, visade deltagarna den sibiriska delen av arboretet.  I Skulpturparken möttes vi av Ivar Tornéus , konsthistoriker emeritus vid Umeå Universitet, som med entusiasm och kunnighet lotsade oss genom parkerna och visade de ofta  häpnadsväckande verken.
Se www.arboretum-norr.se och  www.umedalenskulptur.se .
    På kvällen var det fria aktiviteter och för dem som ville öppnade Inger Lindström, Umeå Stads Trädgårdssällskap, spontant sin privata trädgård.
Öppning med hemlig gäst

Umeå är årets Kulturhuvudstad och Umeå Stads Trädgårdssällskap öppnade Sommarmötet officiellt på lördagen i Broparken. Umeåsonen Ulf Nordfjell dök upp som hemlig gäst och berättade om parkernas historia i allmänhet och Umeås stadsparker och trädgårdar i norr i synnerhet. Ulf är prisbelönt landskapsarkitekt och arbetar med gestaltning av offentliga miljöer som torg och parker och välkänd för sina prisbelönta trädgårdar på Chelsea Flower Show, Skogens trädgård vid Wij trädgårdar, m fl anläggningar. Han arbetar i både stor och liten skala, ofta med naturen som inspirationskälla. Ulf betonade vikten av odlingslust, i allt från minsta balkong till större trädgård.Årets trädgårdsmedaljer

Kungliga Patriotiska Sällskapets trädgårdsmedaljer delas traditionsenligt ut på Sommarmötet. Förbundsdirektör Inger Ekrem och styrelseordförande Åke Truedsson presenterade de tre medaljörerna och läste motiveringarna. 2014 års medaljer “för förtjänster om trädgårdsodling och biodling” tilldelades biodlarna Ingvar Arvidsson, Bengtsfors, och Per Ruth, Umeå, som båda genom sina gärningar i projektet NordBi starkt har bidragit till att rädda det nordiska biet från utrotning, samt trädgårdsmästare Philippe Plöninge, Fredriksdals museer och trädgårdar, Helsingborg, med motiveringen att han under många år odlat, visat och informerat kring såväl vanliga som udda och gammaldags köksväxter. Medaljer, blommor och diplom delades ut. Presentationer och motiveringar finns att läsa på Svensk Trädgårds hemsida www.tradgard.org.
Efter ceremonin guidade Ulf Nordfjell och stadsträdgårdsmästare Anna Flatholm genom de offentliga miljöerna längs med Umeälven.


Privata trädgårdar
Efter lunch på Bildmuseet följde ett av Sommarmötenas populäraste inslag: besök i privata trädgårdar. Vi fick se tre privata visningsträdgårdar, som rönt stor uppskattning av besökare och trädgårdsskribenter för utformning och växtrikedom. Här kunde vi diskutera trädgårdsägarnas planteringar och växter och höra hur de hanterat sommarens extrema värme och även köpa en planta eller två.


   Turen gick till Barbro och Erik Lindholms trädgård i Sävar, där det förutom en vacker damm fanns buskar och häckar i spännande former med familjemedlemmarnas initialer, B, E, L, och J. Hemma hos Margareta och Nils Gabrielsson i Obbola mötte vi en samlarträdgård med smakfulla planteringar i varierande form och färg. Margareta Rutqvist och Bo Strandgren i Täfteå visade oss sin trädgård med ett, för norra Sverige, rikt utbud avsällsynta barrväxter. Dagen avslutades med en festmiddag med mat och underhållning från Västerbotten.


Gardenparty och växtmarknad
Dag tre gick två fulla bussar från Umeå längs Blå vägen utmed Umeälven och vidare uppför Vindelälven. Vid ett extrainsatt stopp vid Lycksele kommunhus visade stadsträdgårdsmästare Josefin Norrby med stolthet den kreativa entréodlingen, fylld med allehanda ätbara växter. Hon berättade att man med 0 kronor i budget tidigare i år inlett ett samarbete med Mariana Mattsson och Reginald Scholz från Kulturbotan, som donerat fröer till bl a sex sorters bönor, potatis och kål.  På Gammplatsen i Lycksele hölls Trädgårdsdag & Gardenparty med föredrag och blomstermarknad. Mariana Matsson, styrelsemedlem i Svensk Trädgård, berättade om Kulturbotans arbete med insamling av gamla kulturväxter och skapande av genbank.  Det var guidningar och växtmarknad i högsommarvärme och vi fick avnjuta samiska rätter och kaffe, kokat över eld och serverat med en berättelse. Se www.gammplatsen.com och www.kulturbotan.se.
  
Sommarmötet - ett viktigt forum
Det är en källa till inspiration, kreativ odlingslusta och ger dessutom möjlighet till ett ökat nätverkande mellan medlemmar, styrelse och kansli samt trädgårdsföreningar och övriga medverkande. Arrangörerna hade med  engagemang och positiv anda skapat ett lyckat arrangemang som speglar en varm och engagerad föreningsanda och lämnar efter sig många bilder, inspiration, minnen och ett utökat kontaktnät över hela trädgårdssverige.

Riksförbundet Svensk Trädgård rapporterade direkt från Sommarmötet via sociala medier. Se Facebook www.facebook.com/riksforbundetsvensktradgard och Instagram instagram.com/svensktradgard #sommarmötet2014. Vi återkommer så snart vi har information om nästa års Sommarmöte. Håll er gärna uppdaterade via Svensk Trädgårds hemsida www.tradgard.org/medlem/sommarmote/index.html.
Vi ses snart igen!

Ett par av de representanter från styrelsen som deltog i Sommarmötet. Ett möte fyllt av intressanta möten, blomsterfägring och sensommarvärme i Västerbotten. Här utanför Kulturbotan/Lycksele.

 
   

Sommarmötet

2013 Landskrona

2012 Uppsala

2011 Kungsbacka

2010 Wij trädgårdar

2009 Örebro

2008 Lappland

2007 Linnés Småland

2006 Österlen

2005 Östergötland

2004 Värmland

2003 Roslagen

2002 Gotland

2001 Blekinge

2000 Höga kusten

1999 Skara 

 

 

 

 

 

 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby     •     Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby          Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53     •     Epost adresser se kontakt