Klöver  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Tillbaka
Sommarmötet 2013

flottar Landskrona


Sommarmöte och Trädgårdsgille i Landskrona

Landskrona Trädgårdssällskap välkomnade till Sommarmöte samtidigt som staden firade 600 år och det årliga Trädgårdsgillet gick av stapeln 16-18 augusti, med trädgårdsmarknad, flytande trädgårdar och gamla och nya kolonistugor i landets äldsta koloniområde.

Karin Berglund

Text: Stella Westerlund, marknadsansvarig,
Riksförbundet Svensk Trädgård

Foto Riksförbundet Svensk Trädgård

Trädgårdsgillet samlar varje år tusentals trädgårdsälskare till en fest i dagarna tre. I den lummiga parken vid Konsthallen invigdes det 10-årsjubilerande Trädgårdsgillet på fredagskvällen av trädgårdsjournalisten och författaren Karin Berglund med uppmaningen att njuta och glädjas i de många trädgårdarna.

invigning sommarmöte 2013

Det kunde vi verkligen göra när vi vandrade över broarna och vallgravarna och runt i Citadellets koloniområde. Där finns både Rothoffska museikolonin och ett pärlband av gamla stugor med välskötta trädgårdar på stora tomter och c/o Kolonin, utställningen med elva nyritade kolonistugor med tillhörande odlingar.

invigning sommarmöte 2013

 

 

 

 

 

invigning sommarmöte 2013

Efter lördagsmorgonens samling med information av arrangörernas hjärntrust, Inger Palmstierna, Lennart Halldin och Lars Wall, presenterade Eivor Johansson ”Landskrona en trädgårdsstad med historia” som också är titeln på jubileumsskriften till stadens 600-årsjubileum. De drygt 100-talet sommarmötesdeltagarna från hela landet passade på att botanisera på trädgårdsmarknaden med 50-talet utställare, där trädgårdshantverkare, plantskolor, blomstersällskap lockade med sina utvalda produkter.

Marknadsstånd Landskrona Trädgårdssällskap

Arrangerande Landskrona Trädgårdssällskap fanns förstås på plats i ett av marknadsstånden. På Grön scen alldeles intill hölls spännande föredrag av Christel Kvant, Lars Wall och Karin Berglund.

 


Intervju Gunnel Carlson pristagare

Tre trädgårdsmedaljörer
Under Sommarmötet utdelas traditionsenligt Kungl. Patriotiska Sällskapets medaljer ”för förtjänster om trädgårdsodling”. För både yrkesverksamma och fritidsodlare är ett bra och klimatanpassat växtmaterial mycket viktigt. Med pågående klimatförändringar och effekterna av dem är växtmaterialet viktigare än någonsin.  Riksförbundet Svensk Trädgårds styrelse hade därför valt att utse tre personer som alla hjälper svenska odlare att få tillgång till bästa möjliga växtmaterial.

Medaljörer Kungl. patriotiska sällskapet 2013

2013 års trädgårdsmedaljer tilldelades Björn Aldén, dendrolog och vetenskaplig intendent vid Göteborgs botaniska trädgård, Elisabet Nilsson, verksamhetsledare vid Elitplantstationen samt Lena Nygårds, kulturvetare, författare och tidigare projektledare för Fröuppropet. Förbundsdirektör Inger Ekrem och styrelseordförande Åke Truedsson delade ut medaljer, diplom och blommor och läste motiveringar och presenterade medaljörerna. (Se www.tradgard.org, Om Svensk Trädgård.) Gunnel Carlson, som var en av förra årets medaljörer, intervjuade de tre glada pristagarna.

Kåseri Elisabeth Svalin Gunnarsson sommarmötets middag Castellet

Slottsmiddag med kåseri
I den ljumma sommarkvällen samlades vi på Citadellets innergård och i den historiska atmosfären avnjöts en trerättersmiddag. Den förgylldes ytterligare av ett inspirerat och humoristiskt trädgårdskåseri, skrivet och framfört av Elisabeth Svalin Gunnarsson, känd för medlemmarna som tidigare förbundssekreterare. För de som missade tillfället att delta i årets Sommarmöte finns kåseriet på vår hemsida.

Utvalda trädgårdspärlor

trädgårdsvandring Landskrona

Ett av de populäraste inslagen på sommarmötena är alltid besöken i privata trädgårdar. Det slog inte fel i år heller, tvärtom – vilka fantastiska trädgårdar som Landskrona TrädgårdsSällskap tog oss med till! Allt från kolonilott till 2 000 kvm stor trädgård, alla olika och alla personliga, fulla med spännande idéer att inspireras av. Vi besökte Birgitta och Lars Walls välplanerade koloni på Kopparhögarna, med flera trädgårdsrum, bl a ett japanskt, prisbelönad som Årets trädgård av tidningarna Land och Din Trädgård.

trädgårdsvandring Landskrona

I den lilla radhusträdgården i ett äldre egnahemsområde har Gunnel och Alf Nordberg fyllt den långsmala tomten med slingrande gångar med singel och planteringar där bladformerna och färgerna blir en hel palett. Ingen gräsmatta att klippa här, och inte heller i Frida och Per Zanders trädgård på en avstyckad tomt bakom ett typiskt hyreshus. Där har man valt många vintergröna växter och skapat stämningsfulla sittplatser.

trädgårdsvandring Landskrona

På husväggen klättrar krusbärskiwi och vanlig kiwi och en ursprunglig vinranka, som lidit av både mjöldagg och gråmögel, men som när Frida behandlat den med avkok på åkerfräken fått både friska blad och druvor igen.

 

trädgårdsvandring Landskrona

I den 200 kvm stora trädgården runt hörnet hos keramikern Sonja Andersson och Lars Billqvist finns både lusthus och växthus. Här växer ett gammalt persikoträd och många nytillskott. Sonja är keramiker och inspireras av växterna i sin konst.

I Glumslöv en bit utanför staden med förförande utsikt över Öresund och Ven ligger Ingemo och Per Gyllings stora engelskinspirerade trädgård med många rum att ströva runt i och överraskas av.  Lite avundsjukt kan vi konstatera att här finns förutsättningar som vi trädgårdsägare i andra delar av landet inte välsignats med – läget och jordmånen.

trädgårdsvandring Landskrona

 

 

 

 

 

 


Flottaste flotten framröstad

vinnande flotte nr 3 Landskrona Trädgårdsgille

De flytande trädgårdarna i vallgraven vid Citadellet är unika för Trädgårdsgillet. Årets nio idéträdgårdar med olika teman, byggda av trädgårdsfirmor och designers, låg på rad i vattnet. Alla landskronabor tar sig en sväng förbi och kollar på flottarna och kommenterar. I år fick flotten ”Jubileumssupé för fyra” skapad av Lars Persson, Råga Hörstad Planskola, flest röster. Den vinnande fIotten visades också helgen därpå under den stora trädgårdsfesten på Sofiero.

Välkommen till Umeå nästa sommar!
1-3 augusti 2014 inbjuds alla medlemmar till Umeå, som är Europas kulturhuvudstad 2014. Boka in Sommarmötet redan nu. Se information hå hemsidan under Aktuellt Sommarmötet 2014

 

 
Logga för sommarmötet 13 - 14 augusti 2011.
 

Sommarmötet

2011 Kungsbacka

2010 Wij trädgårdar

2009 Örebro

2008 Lappland

2007 Linnés Småland

2006 Österlen

2005 Östergötland

2004 Värmland

2003 Roslagen

2002 Gotland

2001 Blekinge

2000 Höga kusten

1999 Skara 

 

 

 

 

 

 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby     •     Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby          Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53     •     Epost adresser se kontakt