Klöver  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Tillbaka
Sommarmötet 2012

gruppbild

Sommarmöte i Uppsala 2012

150-årsjubilerande Uppsala TrädgårdsSällskap bjöd in till årets Sommarmöte 17-19 augusti. Den vitala föreningen hade arrangerat ett program som gav mersmak i Linnés och kunskapens stad.

linnés hammarby

Stella Westerlund, marknadsansvarig,
Riksförbundet Svensk Trädgård

Foto Riksförbundet Svensk Trädgård

Sommarmötet brukar locka många, syskonpar och gamla vänner, mor och dotter, några ”veteraner” kommer igen varje år. Ett 90-tal deltagare blev synnerligen väl omhändertagna av arrangörerna, som leddes av föreningens hjärntrust, ordförande Ann-Catrin Thor, vice ordförande Elisabeth Arwidsson och tidigare kassören Olle Klaar.
Det här var mitt sjätte Sommarmöte, det första var Linnéåret 2007, då i Linnés barndoms bygder i Småland. I år tjuvstartade Sommarmötet på fredagskvällen ”hemma hos Linné” på Linnés Hammarby. Vi guidades ute och inne och samlades kring en utsökt buffé med närproducerade läckerheter och njöt av sommarkvällen med utsikt över det vackra odlingslandskapet.

Maj-Lis Pettersson en av tre medaljörer

medaljutdelning

Lördagen började i Missionskyrkans rymliga lokaler, nästan granne med Linnéträdgården inne i Uppsala. Efter informativt välkomnande av Ann-Catrin Thor, avslöjade förbundsdirektör Inger Ekrem vilka som tilldelats Kungl. Patriotiska Sällskapets trädgårdsmedaljer. Det var författaren och trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson och landskapsarkitekt LAR/MSA Ulf Nordfjell samt tidigare statskonsulenten vid Sveriges lantbruksuniversitet, växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson. Inger läste motiveringarna (finns på hemsidan) och assisterad av styrelseordföranden Åke Truedsson fick Maj-Lis sin medalj och diplom.  Hon tackade och påpekade att det var mycket trevligt att få medalj utan att vara elitidrottare i OS.

Gunnel Carlson mottar medaljen. Foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson
Foto: Lennart Halldin

Gunnel Carlson fick sin medalj samma dag, vid Landskrona Trädgårdsgille, utdelad av Inger Palmstierna, ordförande i Landskrona Trädgårdsällskap och styrelseledamot i Riksförbundet Svensk Trädgård, som senare kunde meddela att det varit ”vackert väder, stor publik och glad Gunnel” i Landskrona. Ulf Nordfjell kunde tyvärr inte vara med i Uppsala och kommer att få sin medalj vid lämpligt tillfälle under hösten.
Sommarmötesdeltagarna fick mycken kunskap till livs när vi sedan lyssnade till Maj-Lis föredrag om skadegörare i trädgården, om nya inkräktare och hur man kan ”lusläsa” sina växter.

guidning slu

Efter förflyttning till lantbruksuniversitetet i Ultuna blev vi livfullt guidade av expertenTomas Lagerström. Han visade parkanläggningen, växtmaterialet i Ullbo Woodland Garden och den nya Kunskapsparken, som är under uppbyggnad.
Maj-Lis Pettersson visade sin ögonsten, Kunskapsträdgården, där hon arbetat med sommarbloms-planteringar med olika teman i åtta år. Detta var sista året eftersom hon nu gått i pension. Hon fortsätter dock att ge råd i Radio Uppland och i Odla med P1 och som frilans. Fjärdeårsstudenten, blivande landskapsarkitekten, Ellinor Persson berättade om utbildningarna vid SLU och sina erfarenheter.

Gluntar och invigning i Botaniska trädgården

gluntarne

Under kvällen avnjöt vi en utsökt middag på prisbelönta restaurangen Peppar Peppar. Inger Ekrem avtackade tidigare styrelseledamoten Fredrik Hjortzberg-Nordlund och passade också på att gratulera en deltagare, som bjudits på Sommarmötet av sina två systrar, som present på hennes jämna födelsedag. Marianne Åhlén, på Medlemsservice, fick en present som tack för sina 10 år på kansliet. Vad kunde sedan passa bättre än en musikalisk överraskning – sånger ur Gunnar Wennerbergs Gluntarne, framförda av magistern och studenten. Då var vi lockade att hålla med om att ”Uppsala är bäst!”.

Botaniska Trädgården och invigning av Blomväxteras släktträd
Samlingsplats söndag förmiddag var Botaniska Trädgården, vid Linnéanum, eller Orangeriet, som det också kallas. Under visningen fick vi se ”Linnés lager”, d.v.s. en ättling till det ursprungliga lagerträdet som flyttades hit från Linnéträdgården. Numera tas blad från den bara till jubeldoktorernas doktorskransar, den skulle bli för luggad om alla doktorer fick från originalet.

Under picknicklunch vid Tropiska växthuset passade många på att handla växter som såldes av Tuna Trädgård, bl a sortiment som Enköpings parker använder, och Överbo perenner, med bl.a. pioner från Sture Järpemo.
Sommarmötet till ära hade Uppsala Botaniska trädgård lagt invigningen av det nyanlagda ”Blomväxternas släktträd” till just den här dagen.  (Läs mer om anläggningen i Magnus Lidéns artikel i Ht nr 4/2012.)

pelle holmberg

Meteorologen Pär Holmgren invigningstalade.Han berättade om sin farfar som haft handelsträdgård i Hedemora och kunde säga vilken temperatur det var, på en grad när, genom att se ut genom fönstret. Han nämnde också om dagens oroande klimatförändringar, men även de positiva effekterna på odlingszonerna, innan blomstergirlangen klipptes av och det var fritt fram i det nya systematiska kvarteret, trädgårdens hjärta.
När vi promenerat ner till Fyrisån för avslutningen i Stadsparkens mötesplats på Lycksalighetens ö, kom solen fram, precis som Pär Holmgren hade lovat. Här berättade Elisabeth Arwidsson om Uppsala TrädgårdsSällskap och stadsträdgårdsmästare Lars Johansson berättade om utvecklingen av Uppsalas parker. Sommarmötet gav många lust att komma tillbaka och studera de spännande platserna igen.


Väl mött i Landskrona nästa sommar!
Sommarmötet 2013 hålls 16-18 augusti, samtidigt som Landskrona kommuns traditionella Trädgårdsgille med mängder av evenemang och staden fyller 600 år. Boka in i kalendern redan nu!

Läs mer om sommarmötet i Landskrona 2013 här >>


 
Logga för sommarmötet 13 - 14 augusti 2011.
 

Sommarmötet

2011 Kungsbacka

2010 Wij trädgårdar

2009 Örebro

2008 Lappland

2007 Linnés Småland

2006 Österlen

2005 Östergötland

2004 Värmland

2003 Roslagen

2002 Gotland

2001 Blekinge

2000 Höga kusten

1999 Skara 

 

 

 

 

 

 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby     •     Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby          Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53     •     Epost adresser se kontakt