Klöver  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Tillbaka
Helande trädgårdar – Sommarmötet 2011 i Kungsbacka

Trdgard.org

Av Stella Westerlund, marknadsansvarig, Svensk Trädgård

Kungsbacka Trädgårdsvänner bjöd in till årets sommarmöte 12-14 augusti. Föreningens entusiastiska medlemmar, under ledning av ordföranden Ulla Kristina Wennergren, gjorde sommarmötet till ett minnesvärt och strålande arrangemang. Till och med vädergudarna stod oss bi under de tre dagarna. Men när vi reste hem öppnade sig himlen så till den milda grad att flera hus i staden drabbades av översvämningar.

Vi som anlände till Kungsbacka på fredagskvällen välkomnades efter en promenad längs en blomstersnitslad bana till Trädgårdsvännernas öppna blomster- och köksträdgård, som de anlagt på två odlingslotter i Djäkne Odlarförenings område. I kvällssolen bekantade vi oss, åt gott, tog lotter (jag hade turen på min sida) och studerade föreningens 200 m2 stora nyttoträdgård med ekologisk profil. Arbetet med planering och anläggning finns föredömligt dokumenterat i häftet, ”Gör som vi – gör en köksträdgård”.

Ordf. i Kungsbacka Trädgårdsvänner.Ulla Kristina Wennergren tillsmmans med medaljör Viktor Trajkovski, medaljör Karin Görling och föredragshållare Simon Irvine. Foto: Ann-Catrin Thor

Rekordmånga deltagare hade mött upp, 174 trädgårdsentusiaster från 34 trädgårdsföreningar, från Umeå Stad till Landskrona. Det officiella programmet började på ett lekfullt sätt. Alla fick måla blommor och blad på tre stora tavlor under en konstnärs uppmuntran. Resultaten blev en dekorativ helhet. Sedan Ulla Kristina Wennergren och förbundsdirektör Inger Ekrem hälsat alla välkomna vidtog utdelning av Kungl. Patriotiska Sällskapets trädgårdsmedaljer.  Hemträdgårdens tidigare chefredaktör Karin Görling och Agronomie dr Viktor Trajkovski tog emot sina medaljer. Enköpings tidigare stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson får sin medalj senare i höst. Läs mera här>>
Simon Irvine, engelsmannen som skapat Läckö slottsträdgård och köksträdgården på Gunnebo slott, höll en intresseväckande föreläsning på temat Helande trädgårdar. Till ett spännande bildval berättade han både om passiva och aktiva sätt att uppleva trädgården och om ett projekt med missbruksungdomar som byggt upp en trädgårdsanläggning vid ett behandlingshem.

Vinnarbilden i fototävlingen. Foto: Peter Dahlén

Trädgårdsvännernas Karina Paulsson presenterade föreningens fototävling ”Årets trädgårdsbild” i samarbete med den lokala fotoklubben. Peter Dahléns ”Trollhassel i flera dimensioner” hade röstats fram som vinnare när fotona ställdes ut på biblioteket Fyren i Kungsbacka.

Visningsträdgård. Foto: Christina Säll

Försedda med picknickluncher äntrade vi sedan fyra bussar för besök i olika utvalda privata trädgårdar. Generösa medlemmar visade sina spännande trädgårdsrum. Fulla av beundran diskuterade vi form- och färgval och hittade idéer att ta med hem. Till alla tio trädgårdarna finns ett informationsblad som berättar om huvuddragen. De kommer till användning igen redan den 11 september, då föreningen ansvarar för stadens deltagande i Riksantikvarieämbetets Kulturarvsdag på temat Gröna platser.
Pickninck i det gröna. Foto: Ann-Catrin Thor
Alla besökte som avslutning en helt ny park i centrala Kungsbacka, Söderåparken, där Kungsbacka Trädgårdsvänner verkligen visat sig på styva linan. Medlemmarna kan med all rätt vara mycket stolta över de vackra och sammanhållna planteringarna som de skapat i parken längs ån, i samarbete med kommunen, lokala företag och gymnasieelever som designat och gjutit bänkarna.

Blomma

När vi samlades för kvällens middag bjöds en ny överraskning, vi skulle sätta ihop bordsdekorationer till våra bord med hjälp av oasis, blommor och olika sorters pynt. Febril verksamhet utbröt och på nolltid hade vi fantasifulla kreationer framför oss på borden. Den specialkomponerade halländska buffén innehöll närproducerade läckerheter och både kirskål, harsyra och målla ingick som komponenter. (Se matkreatören Annkies blogg annkiebrundin.blogspot.com/)
Musikunderhållning följde med och utan allsång.


Söndagen tillbringades på Tjolöholms slott, en annorlunda Arts- and Craftsanläggning från 1904. Här väntade en marknad med hantverk och trädgårdsprodukter. Många frågor om ståndorter och växtzoner resulterade i inköp av växter att ta med hem till olika delar av landet. Tre favoritteman kunde man välja att delta i. Bland tio seminarier om helande trädgårdar erbjöds t.ex. vinträdgård, rosor, friskvård, functional food och pepparrot. Centrum för landets pepparrotsodling ligger i Fjärås på vägen till Tjolöholm. Ett annorlunda tema var skrattyoga. De glada skratten ekade mellan de små stugorna i den lilla byn, som Blanche Dickson låtit bygga för sina anställda. Med ”dubbla skinn på näsan” fullföljde hon sina och makens byggplaner sedan han hastigt avlidit innan slottet var färdigbyggt. Arkitekten Lars Israel Wahlman har också ritat trädgårdarna som omger slottet. (Se Catharina Nolins bok En svensk lustgårdskonst, om LIW som trädgårdsarkitekt och mer om Tjolöholm på www.tjoloholm.se).
Tjolöholms slott. Foto: Inger Ekrem

På Tjolöholm visade entusiastiska medlemmar i Kungsbacka Trädgårdsvänner ett annat pågående projekt, planteringarna vid Grindstugan, ett halmtäckt ”cottage”, där man utformat och anlagt trädgården och sköter den regelbundet. Vid den avslutande lunchen fick Kungsbacka Trädgårdsvänner höra många spontana tack, bland annat av Yvonne Wohlin från Trosabygdens trädgårdssällskap som läste sin dikt om trädgårdens betydelse.

Min trädgård

Blir du förälskad i din trädgård
Blir du aldrig fri
Den kommer att kräva all din tid
Intet ogräs går dig förbi

Blir du förälskad i din trädgård
Blir du slav för resten av livet
Kratta, klippa, rensa, gräva
Och se´n sådd av alla fröna – det är givet

Du är fångad i ett stadigt grepp
Ständigt verksam, ständigt sysselsatt
Tiden vill liksom aldrig räcka till
Att njuta av det vackra i din rabatt

Men i kvällens svalka
När alla redskap plockats in
Gör då din sista insats
Låt stunden i trädgården bli din

Och tacka för allt som blev gjort
Under långa, arbetssamma stunder
Att din trädgård blev dig anförtrodd
Som ett led i Skapelsens under

Yvonne Bodin Wohlin
Ordförande i Trosabygdens Trädgårdssällskap                                    

Följ framgångsrika Kungsbacka trädgårdsvänner på Facebook, där finns också många foton från sommarmötet.

Kommande sommarmöten
Nästa års sommarmöte kommer att hållas i Uppsala där Uppsala TrädgårdssSällskap fyller 150 år. Till sommarmötet 2013 kommer Landskrona Trädgårdssällskap att bjuda in, för att extra förgylla att Landskrona då firar 600-årsjubileum som stad. 

 
   

Sommarmötet

2011 Kungsbacka

2010 Wij trädgårdar

2009 Örebro

2008 Lappland

2007 Linnés Småland

2006 Österlen

2005 Östergötland

2004 Värmland

2003 Roslagen

2002 Gotland

2001 Blekinge

2000 Höga kusten

1999 Skara 

Tavla


Tavla


Tavla

Sommarrabatt. Foto. Christina Säll

Foto: Christina Säll

Blomsterarrangemang

Blommor3


Tagetes. Foto: Eva WirénGrönsaksodlare

 

 

 

 

 

 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby     •     Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby          Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53     •     Epost adresser se kontakt