Klöver  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Tillbaka
Sommarmöte i Wij trädgårdar  2010

Wij trädgårdar, rosenträdgården. Foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson

Högsommarvarma dagar, trädgårdens alla former och uttryck samlade ”i en glänta i skogen” som Lars Krantz säger, inspirerande möten och samtal med trädgårdsentusiastiska medlemmar. Vad mer kan man önska sig på ett Sommarmöte?

Riksförbundet Svensk Trädgård firar sitt 110-årsjubileum rejält. Bara en vecka efter succén med Tusen trädgårdar samlades ett hundratal deltagare till Sommarmöte i på Wij trädgårdar i Ockelbo.
Årets trädgårdsförening, Vingåkers Trädgårdsvänner. Foto: Lise-Lotte Björkman

Dagen började med utdelningen av utmärkelsen ”Årets trädgårdsförening” som gick till Vingåkers Trädgårdsvänner för föreningens breda aktiviteter, stora kreativitet och höga medlemsökning. Sedan fick alla följa Lars Krantz personliga och medryckande visning av Wij trädgårdar, genom Rosträdgården och Örtagården, förbi Komposter (med stort K!) via Studenternas trädgårdar till Landskapsparken och Skogens trädgård. ”Vi som har en trädgård, ser mer i naturen” förklarade han där, och menar att genom att föra in naturen i trädgården, som här tuvull, skvattram och hjortron ger vi den ett särskilt värde. Lasse bjöd också på den spännande berättelsen om en osannolik kraft och ett engagemang som finns i Ockelbo. Historien om byfesten då alla i bygden med omnejd firade Victorias och Daniels bröllop, i Wij trädgårdar, överträffar nog det mesta.

Potatis. Foto:Elisabeth Svalin Gunnsarsson

På fyra kunskapsstationer ”med fingrarna i jorden” fick vi i mindre grupper lära mer. Det handlade om Potatis när trädgårdsrådgivare Lise-Lotte Björkman bjöd på potatisprovning. Tre sorter avsmakades, jämfördes och kommenterades med ”potatisens smakord”. Omdömen och kvalificerade gissningar utbyttes. (Vid middagen avslöjades sorterna och att populärast var Asterix, tätt följd av King Edward, och sist Sava.)

Potatisprovning. Foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson

Buketten var temat vid stationen hos Gunnar Kaj, blomsterkonstnären som också gjort sommarens häftiga utställning ”Brudvals” i Valsverket vid entrén till Wij. Gunnar avslöjade knep och visade hur han binder buketter och kombinerar köpta och plockade blommor med material från naturen, gräs, löv. (Läs mer om Gunnar Kaj och Nobelmiddagens blommor i Ht 6, 2009.)
Gunnar Kaj visar blomsterbindning. Foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson

Studentträdgård på Wij. Foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson

Vid nästa stop berättade två av studenterna på Wijs högskolebaserade trädgårdsmästarutbildning om utbildningen och visade åtta Idéträdgårdar på årets tema ”Kärlek” (Vad annars?) Här fanns fantasi och eftertanke, noga valt vackert växtmaterial och en inbjudande sittplats i varje.

Vid den sista stationen handlade det om Grävning. Lars Krantz visade gamla och nya grävmetoder, berättade om jordens beståndsdelar och struktur och om komposten, förstås, om konsten att få den ”lagom”.
Grävning med Lars Krantz. Foto: Elisabeth Svalin Gunnarsson

 

Tom Ericsson och Ingrid Nordwall. Foto: Lise-Lotte Björkman

Under kvällens festmiddag i Trädgårdens hus delades Kungl. Patriotiska Sällskapets trädgårdsmedaljer ut. De gick till två som är välbekanta för läsare av tidningen Hemträdgården, Ingrid Nordwall, trädgårdsjournalist och författare, lekfull inspiratör och Tom Ericsson, lektor och forskare vid SLU, pedagogisk förmedlare av växtkunskap. Den tredje utsedde är Kjell Marklund, inspiratör inom naturlig odling och hängiven folkbildare, som får sin medalj vid ett senare tillfälle. Läs mer om dem här>>

Dagen därpå gick färden till Mackmyra Bruk, där vi guidades i herrgårdsparken, som arrenderas och tas om hand av en egen förening, Burksparkens Vänner. I en av brukets vackra byggnader tillverkar i dag Mackmyra destilleri en svensk maltwhiskey som exporteras till elva länder. Vi fick se men inte smaka, sådana är reglerna i Sverige. Sommarmötet avslutades med lunch på Wij trädgårdar och vi reste därifrån, rika på intryck. Som det heter i Ockelbovisan, som vi fick lyssna till utanför Trädgårdens hus före middagen: ”Vill en koxa (se) på nå´ fint, lär en te Ockelbo fare”!

 Nästa år bjuder Kungsbacka Trädgårdsvänner in till Sommarmöte i Halland
12-14 augusti.

 
   

Sommarmötet

2010 Wij trädgårdar

2009 Örebro

2008 Lappland

2007 Linnés Småland

2006 Österlen

2005 Östergötland

2004 Värmland

2003 Roslagen

2002 Gotland

2001 Blekinge

2000 Höga kusten

1999 Skara 

Wij Trädgårdar. Foto: Eva Wirén

Lars Krantz på Wij Trädgårdar. Foto: Eva Wirén

Tagetes. Foto: Eva Wirén

Wij

Wij

Wij

Wji. Foto: Eva Wirén

 

 

 

 

 

 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby     •     Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby          Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53     •     Epost adresser se kontakt