Klöver  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Tillbaka
Sommarmöte 2009 i ett soligt och blommande Närke

Text:  Stella Westerlund

Arrangörerna av Sommarmötet i Örebro, Glanshammars Trädgårdsförening. Foto: Lise-Lotte Björkman

2009 välkomnade Glanshammars Trädgårdsförening medlemmarna i Riksförbundet Svensk Trädgård till Sommarmötet som hölls i Örebro med omnejd helgen 8-9 augusti. Närmare 130 trädgårdsenstusiaster från trädgårdsföreningar runt om i landet bjöds på ett spännande program. Inledning och avslutande festligheter med pris- och medaljutdelning ägde rum på Örebro slott.

Lidéns trädgård

I två bussar reste vi runt till ett antal utvalda trädgårdar i och utanför Örebro.

Hos Kersti och Karl-Erik Lidén beundrade vi den fantasifulla trädgården med sina mjuka former, där ”återvunna” föremål smyckar trädgården.

 

I Anita och Johnny Modighs kuperade trädgård imponerade planteringslösningar med olika rum och många ovanliga växter och vi njöt bl a av den vita rabatten under ett stort fruktträd.

Anita och Johnny Modigs Trädgård. Foto: Lise-Lotte Björkman

Strax utanför idylliska Nora vandrade vi i ”Rosengården i Bergslagen” vid Villa Sindoro, som drivs av den passionerade rosenfantasten Anette Mallalieu-Sandh och hennes make. Rosengården i Bergslagen Foto: Lise-Lotte Björkman

Rosor i stadsparken i Örebro. Foto: Lise-Lotte Björkman

En av höjdpunkterna var Stadsparken i Örebro, som utsågs till Sveriges vackraste park år 2004. Vi guidades på tre turer i parkens mångskiftande rum av stadsträdgårdsmästaren Lars-Erik Krafve och hans kollegor och fick lära oss om parken, örtagården och träden. I det fullmatade programmet ingick också besök i Torslundakaggens visningsverkstad i Dyltabruk, där vi fick se prov på det 2 500 år gamla hantverket. Och naturligtvis fanns tillfällen att handla växter, både på handelsträdgården Himlajord och på STAs speciellt ordnade växtmarknad i Stadsträdgården i Örebro.

Ordföranden Tuula Ranebäck och programansvariga Anna Schelin. Foto: Lise-Lotte Björkman

Huddinge-Botkyrka Årets trädgårdsförening
Den eftertraktade utmärkelsen gick i år till Huddinge-Botkyrka trädgårdssällskap för deras nytänkande, entusiasm och envishet. Ordföranden Tuula Ranebäck och programansvariga Anna Schelin tog emot diplomet och en check på 5 000 kronor från Svensk Trädgård och presenterade föreningens aktiviteter.

Huddinge-Botkyrka Trädgårdssällskap är en nybildad förening som snabbt rekryterat många medlemmar och blivit en mötesplats för trädgårdsintresserade i området. Föreningen som startade 2004 har idag närmare 300 medlemmar. 2008 hade man ordnat ett 40-tal arrangemang: föredrag, kurser, resor och trädgårdsträffar hos medlemmar, frömingel, växtloppis, fototävling och bokträff. De har också med ett genomtänkt koncept och lokala sponsor- och mediekontakter arrangerat tävlingen ”Årets trädgård i Huddinge”. Hela 27 trädgårdar var anmälda, tio gick vidare till semifinal och fem till final. Under en Öppen trädgårdsdag fick allmänheten besöka dem och rösta. Här har man kombinerat kunnandet hos aktiva medlemmar i trädgårdssällskapet med allmänhetens intresse och expertmedverkan och engagerat många och fått anknytning i lokalsamhället. 

Nio av 177 lokala trädgårdsföreningar i landet var kandidater och den vinnande föreningen följdes tätt av Bräkne-Hoby Trädgårdsförening och Södra Dalarnas Trädgårdsförening. Läs mer …

Kungl Patriotiska Sällskapets trädgårdsmedaljer
Riksförbundet Svensk Trädgård delade ut Kungl. Patriotiska Sällskapets medaljer ”för förtjänster om trädgårdsodling” på den festligt arrangerade middagen i Rikssalen på Örebro Slott. De belönade är:

Rune Bengtsson. Foto: Lise-Lotte Björkman

Rune Bengtsson, hortonom och Agronomie dr, Alnarp, ”För ett livslångt engagemang och forskningsinsats för våra svenska trädarter och visionärt lärande om trädens biologi.”

 

 

Gunvor Lindvall, Stockholm, trädgårdsnäringens ”grand old lady” som byggde upp Trädgårdsfrämjandena, ”För en pionjärinsats inom trädgårdsnäringen genom att bygga upp Trädgårdsfrämjandena och sprida kunskap om grönsaker, frukt och blommor och deras hälsobringade effekter.”
 
Lars-Erik Krafve, stadsträdgårdsmästare i Örebro, ”För insatser för trädgårdskulturen i park- och stadsträdgårdssammanhang som inspirerar nya stadsträdgårdsmästare till att utveckla vackrare och klimatvänligare parker.”

parkchef Gunnar Björkman, Kungl. Djurgårdens förvaltning, ”Gunnar Björkman värnar om det historiska kulturlandskapet på Kungl Djurgården och vårdar på ett mycket kostnadseffektivt sätt Kungl Djurgården, Ulriksdals slottspark och Hagaparken.”

Gunnar Björkman, Parkchef Kngl. Djurgården, Gunvor Lindvall och Lars-Erik Krafve, Stadsträdgårdsmästare i Örebro.Foto: Lise-Lotte Björkman

 

 

 
Gunnar Björkman, Gunvor Lindvall och Lars-Erik Krafve

Föbundssekreterare Elisabeth Svalin Gunnarsson presenterade pristagarna och läste motiveringarna, assisterad av Svensk Trädgårds Ordförande Åke Truedsson

Läs mer>>

 

Humla i Örebro. Foto: Lise-Lotte Björkman


 

Sommarmötet

2009 Örebro

2008 Lappland

2007 Linnés Småland

2006 Österlen

2005 Östergötland

2004 Värmland

2003 Roslagen

2002 Gotland

2001 Blekinge

2000 Höga kusten

1999 Skara 

Sommarmötet
2010

13-15 augusti

Wij trädgårdar


 
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby     •     Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby          Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53     •     Epost adresser se kontakt