Gröna blad  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
Hemträdgårdens trädgårdsspanare
"Håller koll på läget...."

Fjärilsblomma
traädgårdsspanare
Vad är en trädgårdsspanare?

Är du nyfiken och road av att testa saker? Gillar att följa upp, föra lite noteringar? Då är du som klippt och skuren för uppdraget som Trädgårdsspanare – att göra enkla trädgårdsförsök hemma, något man anmäler sig till för ett år i taget. Spanaren är en person, medlem i Riksförbundet Svensk Trädgård, som är nyfiken, vetgirig och gillar att pröva nya saker. Trädgårdsspanaren jämför olika sorter av en blomma eller nyheter i grönsakssortimentet, prövar en viss odlingsmetod eller testar diverse hjälpmedel. Hur det gick och vad man tyckte redovisas i ett enkelt testformulär.
Medlemsförsök kan bidra med kunskap och ge värdefull konsumentupplysning. Trädgårdsspanarna är Hemträdgårdens egen testpatrull. Enkla försök görs hemma i trädgården och redovisas sedan till oss. Resultatet presenteras i Hemträdgården och här på hemsidan.  
Trädgårdsspanarna 2018

Bli en trädgårdsspanare!

I år kommer vi att jämföra sådd med såband, där frön är placerade på lämpliga avstånd, med vanlig frösådd. Såband har funnits länge på marknaden, men är åter i ropet. Det är Nelson Gardens sortiment, ett utbud som är lätt att hitta i handeln, vi spanar på. Vad är fördelarna och vad är nackdelarna med respektive fröprodukt? Det blir en fråga för årets trädgårdsspanare att besvara. Välkommen att delta!
Läs mer om spaningen i Hemträdgården
Har du frågor?
Kontakta lise-lotte.bjorkman@tradgard.org eller ringer 08-758 86 36.


Ta del av 2017 års trädgårdsspan på Mykorrhiza här.


Medlemstester – erfarenhet att ta vara på

Projektet med Trädgårdsspanarna sjösattes våren 2002 och under den sommaren genomfördes ett första pilotförsök i liten skala. Ett trettiotal medlemmar från Skåne till Hälsingland odlade två sorters rädisor, dels i låda, dels i trädgårdslandet. Läs mera genom att klicka på bilderna här bredvid.
Diskussioner om möjligheten att använda aktiva medlemmar som försöksvärdar har varit uppe tidigare inom Svensk Trädgård och FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation. Ett praktiskt exempel på detta är de trädgårdsföreningar som odlar Balsgårdsrosor på prov (se Ht 4/2001). Inspiration finns att hämta hos de brittiska medlemsorganisationerna Which? Gardening (Htr 3/99), och Henry Doubleday Research Association, se ledaren i 2/02. Dessa organisationer har en välutvecklad försöksverksamhet som visar att medlemstester kan bidra med mycket kunskap och ge värdefull konsumentupplysning. Och för medlemmarna är det ett roligt och lärorikt sätt att engagera sig och vara delaktiga.

 

 

 


 

 

Vad är en
trädgårdsspanare?

Medlemsförsök kan bidra med kunskap och ge värdefull konsumentupplysning.
Trädgårdsspanarna, startade 2002 och är Hemträdgårdens egen
testpatrull.
Enkla försök görs hemma i trädgården och redovisas sedan till oss.
Resultatet presenteras
i Hemträdgården och här på hemsidan.

 

 
   
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård