Gröna blad  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 
... om blomdoft

Av Soveig Ahlbin

Varför doftar vissa blommor så gott?
Varför doftar andra inte alls och varför luktar en del pyton?


Snödroppar. Foto: Lise-Lotte Björkman

Den vita snödroppen, som förgyller senvintern när den tittar upp genom snötäcket och ger oss en föraning om den vår som är på väg, doftar svagt men härligt av äpple och mandel. Röda rosor har ofta ingen doft att bjuda oss medan asblomman, ordensstjärnan inne på fönsterbrädan, däremot ger oss en doft av förruttnelse som vi lika gärna kunde vara utan.

Hibiskus. Foto: Inger Ekrem

Pollineringssätt
Det är ofta pollineringssättet som avgör om blomman doftar och i så fall hur den doftar. Mycket färggranna blommor som till exempel hibiskus pollineras oftast av fåglar vilka styrs mer av utseende än av doften. Vindpollinerade växter behöver varken
ha speciella färger eller dofter för att klara pollineringen. Vita blommor pollineras ofta av skalbaggar och utsöndrar därför
gärna en stärk doft eftersom skalbaggarnas luktsinne är bättre
än synsinnet. Dessa dofter kan vara antingen angenämt fruktiga eller kryddiga, eller ha en mer oangenäm doft. Blommor som pollineras av fjärilar och bin är ofta de som har den mest söta och tilltalande doften.

Odör i stället för doft
Till familjen Araceae, kallaväxterna, hör krukväxterna Philodendron och Monstera. När dessa växter går i blom utsöndrar blommorna en skarp odör av förruttnelse. Den doften lockar till sig flugor och dyngbaggar som hjälper till med pollineringsarbetet.
Hos klätterkalla, Philodrendron scanders, hettas blommorna upp till drygt 40˚C vid tidpunkten för pollinering. Värmen uppstår genom att växten oxiderar stora mängder lagrad näring, främst fett.
Värmen, i kombination med blommans doft, skapar en miljö som påminner om en alltför blöt kompost eller dynga vilket lurar dit flugor och skalbaggar för pollinering. Den enorma blomman, jätteknölkallan, Amorophallus titanum, som kan bli 2,5 m i diameter, utsöndrar en så stark lukt av rutten fisk att personer påstås ha svimmat efter att ha inandats dess lukt. Hos en annan släkt inom kallaväxterna, släktet Anthurium, där bland annat rosenkalla och flamingoblomma ingår, utsöndrar blommorna i stället en väldoft som lockar till sig bin för pollinering.

Ur Hemträdgården nr 3, 2001

 
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård