Daggkåpa  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 

AktuelltBEKLAGAR OM NI HAR FÅTT VÄNTA PÅ SVAR31 januari 2018

Det kan vara så att du har haft svårt att komma fram till oss på Medlemsservice under den senaste veckan. Detta beror på en hög sjukfrånvaro på kansliet pga att influensan härjar. Vi hoppas alla vara på benen igen till nästa vecka.


AKTUELLT OM ZONKARTAN

Aktuellt just nu: Yrkesseminarium om Zonkartan på Nordiska Trädgårdar den 22 mars 2018. Görs i samarbete med Riksförbundet Svensk Trädgård.

Seminarium: Växtanvändning i ett föränderligt klimat – kan vi lita på zonkartan och zonangivelserna?

 


NYTT NUMMER AV HEMTRÄDGÅRDEN

Årets första nummer av Hemträdgården kommer ut 2 februari. Läs om besöksträdgården Sipplunda, växtnäringens miljöpåverkan, årets nya fröer, fleråriga grönsaker, trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar, det naturliga apoteket, att odla perenner på balkongen - när trädgårdsintresset flyttar till balkongen, seminarium om Zonkartan - hur ska vi tänka i ett föränderligt klimat, invasiva arter, Tusen Trädgårdar - ett trädgårdevenemang som engagerar många, kalendarium för året, det stundande Sommarmötet i Blekinge i augusti, och som alltid rådgivarnas svar på era gröna frågor. Vill du bli medlem och få tidningen med 6 nummer per år - läs vidare här.

 


TULPANENS DAG 15 JANUARI

Den 15 januari är det Tulpanens dag!
Det ska vi fira. Nu går vi mot ljusare tider.
Mer information om dagen på www.blomsterframjandet.se

 

 

 

 


SEMINARIEPROGRAM KLART

FORs seminarieprogram för yrkesseminarier är nu klart. Läs mer om de olika seminarierna, ladda ner program och anmäl dig här.

Seminariet, Växtanvändning i ett föränderligt klimat - kan vi lita på zonkartan?, görs i samarbete med Riksförbundet Svensk Trädgård. Torsdag 22 mars 13.10-16.30

 

 

 

 


NORDISKA TRÄDGÅRDAR 2018

Boka dagarna 22-25 mars 2018 för Nordens strörsta trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan. Välkommen!

 

 

 


NYHETER FÖR TUSEN TRÄDGÅRDAR

Från och med nu finns Tusen Trädgårdar inte bara på Facebook, utan även på Instagram. Följ oss på www.instagram.com/tusentradgardar via appen i din mobiltelefon.
Dessutom så finns den nya informationsfoldern för 2018 års Tusen Trädgårdar färdig för nedladdning redan nu. Varsågoda! Informationsfolder för nedladdning direkt
Mer info hittar ni alltid på www.tradgard.org/tusen

 


STÖD VÅRT BARNPROJEKT
- Som en gåva till kommande generationer

Ta del av Riksförbundet Svensk Trädgårds satsning kring kunskapsöverföring av oersättlig odlingskunskap till kommande generationer.

Läs mer och skänka ett bidrag till Riksförbundet Svensk Trädgårds barnprojekt.

 

 

 

 


90-KONTOTILL SVENSK TRÄDGÅRD

Riksförbundet Svensk Trädgård har beviljats 90-konto med anslutning till Svensk Insamlingskontroll. 90-kontot är en garanti för dig som givare att pengarna hamnar rätt.

 


HÖG TID FÖR ÄPPLEN

Äpplets Dag firar vi landet runt den 25 september varje år. Nu är det hög tid för svenska äpplen och äppelaffischen med Sveriges 25 landskapsäpplen finns till försäljning. Notera att medlemmar kan köpa den för ett extra förmånligt medlemspris. Affischen är framtagen av Riksförbundet Svensk Trädgård med syfte att belysa våra svenska äpplen och uppmärksamma den nationella temadagen Äpplets Dag, initierad av Svensk Trädgård. Beställ din affisch på www.tradgard.org/affisch. Läs mer om äpplen och Äpplets Dag på Facebook eller www.appletsdag.se. Infoblad hittar du här.


TRÄDGÅRDSODLINGENS DAG 24/9 ALNARP

gran

Trädgårdsodlingens dag arrangeras av SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) tillsammans med FOR (Fritidsodlingens Riksorganisation) under temat odla mångfald – sätt kunskap i rörelse! En dag med syfte att lyfta trädgården som mötesplats, stadens kretslopp och utemiljöns betydelse för lärande, lek och hälsa. Riksförbundet Svensk Trädgård finns på plats tillsammans med flera av FORs odlarföreningar. Dessutom firar SLU 40 år som universitet. Ta del av spännande workshops och föredrag, ställ frågor till trädgårdsrådgivare och forskare, ät god mat och ta en tur i parken. Läs mer om dagen på www.facebook.com/tradgardsodlingensdag


TRÄFFA VÅRA TRÄDGÅRDSRÅDGIVARE RUNT OM I LANDET

gran

Måndag den 4/9 besöker Lise-Lotte Björkman Umeå Trädgårdssällskap. Ämnet är "Trädgårdens växtskydd - vänner och ovänner i trädgården". Kom och lär dig mer om olika skadegörare, naturliga fiender och förebyggande åtgärder för en välmående trädgård. Föreläsare är Riksförbundet Svensk Trädgårds kunniga trädgårdsrådgivare Lise-Lotte Björkman, utbildad trädgårdmästare och biolog, med över 30 års erfarenhet av arbete med trädgård. Läs inbjudan. Framöver besöker våra trädgårdsrådgivare Adolfsbergs Trädgårdsförening i Örebro 8 okt "Köksträdgårdens fröjder", Tibro trädgårdsförening 12 okt "Köksträdgårdens fröjder", Arboga trädgårdsförening 1 nov "Växtskydd, de vanligaste skadegörarna". Vi ses!


HÄRLIGT SOMMARMÖTE I SÖRMLAND

gran

Tack till alla medverkande och arrangörer för ett fantastiskt Sommarmöte. 2017 var det Sörmlands tur att bjuda in till Riksförbundet Svensk Trädgårds sommarmöte, där fyra trädgårdsföreningar tillsammans stod som
värdar: Nyköpings Trädgårdsförening, Runtuna trädgårdsförening, Trosabygdens Trädgårdssällskap och Vingåkers Trädgårdsvänner, med sammanlagt 668 medlemmar. Läs mer här


KUNGLIGA PATRIOTISKA SÄLLSKAPETS TRÄDGÅRDSMEDALJ

Traditionsenligt delades Kungliga Patriotiska Sällskapets medaljer ”för förtjänster om trädgårdsodling och biodling” ut av förbundsdirektör och styrelseordförande under Riksförbundet Svensk Trädgårds Sommarmöte i augusti. Sommarmötet hölls i år i Sörmland och medaljerna delas ut under högtidliga former den 12 augusti. Är du nyfiken på vilka som fick medaljerna i år? Läs här.VÄRDEFULLT VATTEN

gran

Låga grundvattennivåer på många håll i landet gör att vattenförsörjningen ligger i farozonen i sommar. Därför känns det extra angeläget att tänka till hur vi hanterar och tar tillvara på det vatten vi har. Ta del av tips och fakta kring vatten genom vårt reviderade faktablad ”Vattna i trädgården”. Fler faktablad om ekologisk odling från Riksförbundet Svensk Trädgård hittar du på www.tradgard.org
Har du frågor kring vatten eller något annat i din trädgård är du välkommen att kontakta våra rådgivare tisdag-torsdag på 08-758 86 36.


LYCKAD RESA TILL VÄXTMARNAD I ESTLAND

Se mer av den 40:e blomstermarknaden i Türi, Estland som gick av stapeln 18-21 maj på Facebook och Instagram #trädgårdskryssning2017. Läs mer om resan här.


NY STYRELSEORDFÖRANDE

Lennart Froby (vä) har valts in som ny ordförande i Riksförbundet Svensk trädgårds styrelse efter Åke Truedsson (hö) som avgår efter 8 år. Ett nytt namn i styrelsen är Karina Brozinic från Skånska Trädgårdsföreningen. Förbundet tackar Åke för 8 fantastiska år och önskar Lennart Froby Lycka till med uppdraget. Läs hela pressmeddelandet här.


TRÄDGÅRDENS ELDSJÄL 2017

I år gick utmärkelsen till två eldsjälar istället för en. Makarna Ulla och Åke Persson, aktiva i Blekinge ”Sveriges trädgård” och sin lokala trädgårdsförening, Bräkne-Hoby Trädgårdsförening, tilldelades bägge utmärkelsen Trädgårdens eldsjäl 2017 under Nordiska Trädgårdar. De uppmärksammas för sitt engagemang och sitt gedigna arbete för föreningen. Läs mer här.

Res med Svensk Trädgård 2017

gran

Nu har vi uppdaterat med massor av nya inspirerande trädgårdsresor här på hemsidan. Ta en tur till grannlandet Estland och trädgårdsmarknaden i Türi 18-20 maj som vi gör tillsammans med Tallink Silja och fantastiska föredragshållare på båten.

Vi presenterar i samarbete med Favoritresor härmed ett antal härliga trädgårdsresor för året. Bland annat Wales trädgårdar med Elisabeth Svalin Gunnarsson i maj, Flor og Fjaere med Inger Ekrem från Svensk Trädgård i juni, Japans höjdpunkter med Peter Wik i september och Mallorca med Lars Krantz och Catharina Urwitz i oktober.

Redan nu kan du boka in din drömresa för 2017. Gå in här och hitta bokningsuppgifter och reseinformation. Notera de förmånliga priserna och medlemsrabatter på resorna.

 


Bärigt särtryck!

trädgårdsprodukt

Särtrycket Bär (28 sidor) med artiklar om bär och hur man odlar dem på bästa sätt i sin trädgård. Artiklarna är skrivna av Christina Winter och hämtade ur tidningen Hemträdgården. Alla särtryck finns att köpa på hemsidan.

 

 

 


Hemträdgårdens guide till trädgårdsutbildningarna

Hemträdgårdens guide till

I nummer 1 av Hemträdgården hittar du Hemträdgårdens guide till sveriges trädgårdsutbildningar.
Du kan läsa PDF'en här.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 
Undermeny
Aktuellt

 

 


 
     
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård