Daggkåpa  
RIKSFÖRBUNDET  

 

    

line decor
    Hem   •    Om Svensk Trädgård   •   Medlem   •   Förening   •   Kunskap   •   Tidningen   •   Kontakt    
line decor
 

AktuelltAlltid aktuellt - Våra rådgivare svarar på dina trädgårdsfrågor

Våra kunniga trädgårdsrådgivare Henrik Bodin och Lise-Lotte Björkman besvarar alla era frågor kring trädgård och odling.

Frågor och svar (publicerade i Hemträdgården) hittar ni här. Riksförbundet Svensk Trädgård tillhandahåller frågor och svar genom vår egen och FORs, Fritidsodlingens Riksorganisations, hemsida. Databasen på FORs sida är sökbar vilket gör att ni enkelt kan söka på ord och hitta många frågor och svar som vi tillsammans med andra medlemsorganisationer bidragit med. Sök och finn!

Hittar ni inte svaret på er fråga är ni så klart alltid välkomna att kontakta våra kunniga trädgårdsrådgivare direkt via mail och telefon, så får ni personlig hjälp att finna svaret. Helt kostnadsfritt så klart. Välkommen att ringa eller maila rådgivarna på 08-758 86 36, radgivning@tradgard.


Digital Trädgårdsrådgivning - med Trädgårdsprat - exklusivt för medlem
Från och med maj 2021 erbjuder vi som komplement till övrig rådgivning även digital rådgivning via ett öppet forum, Trädgårdsprat. Exklusivt för medlemmar. Den digitala rådgivningen är öppen en dag i veckan. Onsdagar mellan kl.16-17. Välkomna!
För länk till rådgivning - logga in på medlemsinloggningen här >>


#tusendroppar uppmanar till ett hållbart trädgårdsliv
Riksförbundet Svensk Trädgård tillsammans med Gunnel Carlson och VA SYD uppmanar fler att lägga upp och dela med sig av sina bästa vattensmarta tips i trädgården, under hashtaggen #tusendroppar. Under hela maj månad delar Gunnel Carlson med sig av sina tips - ett om dagen. Gör det du med!
Trädgårdsägare tänker ofta klimatsmart. Genom vårt samarbete och denna uppmaning vill vi få fler att tänka vattensmart och hållbart i sina trädgårdar - antingen för att skörda regnvatten eller för att spara dricksvatten. Ibland till och med både och.
Vi har samlat ihop ett omfattande material kring temat vatten. Ta del av inspirerande filmer och föredrag, kunskapsmaterial, smarta och enkla vattentips på www.tradgardssverige.org/tusendroppar.


Grattis Ingeli Åkerberg till utmärkelsen - Trädgårdens Eldsjäl

Grattis Ingeli Åkerberg till mottagandet av Riksförbundet Svensk Trädgårds utmärkelse, Trädgårdens Eldsjäl 2020. Grattis till Tyresö Trädgårdssällskap som nominerat Ingeli. Ta del av motiveringen och pressmeddelandet via länken här.

Vill ni ta del av hela utmärkelseceremonin, med Ingeli Åkerberg, förbundsdirektör Inger Ekrem och trädgårdsjournalist Gunnel Carlson, så hittar ni den här >>


Nu lanserar vi vår webbutik - öppnar 25 mars

Vi vill berätta en nyhet - 25 mars har vi öppnat dörrarna till vår webbutik. Här kan ni ta del av hela vårt kunskapsutbud och lägga en beställning. Beställ lösnummer av trädgårdstidningen Hemträdgården, våra publicerade särtryck och annat trädgårdsrelaterat material. Vi bjuder på en lanseringsrabatt på 15% (25 mars-30 april). Ange rabattkod 15NT21 i kassan när ni handlar. Välkomna!

 NI HITTAR TILL WEBBUTIKEN HÄR >>


Hemträdgården - Instagramtävling

Instagramtävling för alla – Rösta fram ditt favoritomslaget av Hemträdgården från jubileumsåret 2020. Ladda ner och lägg upp en bild av ditt favoritomslag på ditt eget Instagramkonto. För att vara med i tävlingen måste du (ha ett öppet Instagramkonto) tagga @svensktradgard och #hemträdgården och motivera varför just detta är din favorit. Vinsten är ett årsmedlemskap hos Riksförbundet Svensk Trädgård, sex nummer av trädgårdstidningen Hemträdgården, mängder med medlemsförmåner och rabatter.

  • Lägg upp
  • Tagga
  • Motivera

Tävlingen pågår 25 mars - 31 juli. En vinnare dras 1 augusti.
Alla omslagsbilder hittar du här - Ladda ner omslagsbilder här.


 

Missa inte medlemsrabatten till Nordiska Trädgårdar 25-28 mars!!!

Till rabatterat medlemspris 110kr (ordinarie 160kr) löser du biljlett och får tillträde till ett innehållsrikt program med nära 100 kunskapsfyllda och intressanta föredrag. Riksförbundet Svensk Trädgård finns på plats med föredrag och rådgivning, medlemsservice, tävlingar och fina mässerbjudanden på våra produkter i vår digitala monter. Ni hittar oss i Utställarlistan på www.nordiskatradgardar.se. Rabattkod finner ni i Hemträdgården nr2 och på hemsidan under medlemsinloggning och Erbjudanden. Info

 

 

 

 

 

 

 

 


Vi tipsar om våra föredrag

Se våra föredragshållare berätta mer om sina föredrag. Ni hittar dem alla här på vår Youtube-kanal.

 


 

Varsågod! - Bläddra i en digital version av Hemträdgården

Snart kommer ett nytt nummer av trädgårdstidningen Hemträdgården. Just nu bjuder vi på ett blädderex så att du som aldrig har läst tidningen kan ta del av den under en begränsad period. Alla medlemmar kan läsa tidningen fysiskt såväl som digitalt under medlemsinloggningen

Blädderex av Hemträdgården nr1 2021

 


Bli trädgårssspanare 2021 - anmälan dig senast 28 mars

Trädgårdsspaningen genomförs årligen av våra medlemmar i samarbete med vår trädgårdsrådgivare Lise-Lotte Björkman. Trädgårdsspanarna är Hemträdgårdens egen testpatrull. Enkla försök görs hemma i trädgården och redovisas sedan till oss. Resultatet presenteras i Hemträdgården och här på hemsidan.

I år testar vi om den egna urinen skulle kunna ersätta köpta näringslösningar? Eller mer specifikt, kan vår egen urin vara lika bra som ett noggrant sammansatt fullgödselmedel? Det är frågan årets spanare ska hjälpa oss att få svar på.

Information om årets upplägg kommer i Hemträdgården nr 2. Ta del av upplägget i detalj och anmäl dig här.

 


Bli medborgarforskare - anmälan öppen t o m 15 april!

Hjälp oss att spana efter skadegörare på frukt i den egna trädgården. Läs mer på for.se

 


FORs digitala yrkesseminarier - anmälan är öppen

 

 

 

 

 

 

Nu är anmälan öppen till FORs (Fritidsodlingens Riksorganisation) digitala yrkesseminarier 22-26 mars. Missa inte möjligheten till mängdrabatt vid tre eller fler deltagare från samma företag. Läs mer på www.for.se

 


HEMTRÄDGÅRDEN - EN GIVEN KUNSKAPSBANK

Vår medlemstidning Hemträdgården kommer ut med 6 nummer per år. En trädgårdstidning fullmatad med kunskap och intressanta artiklar. Idag bjuder vi på denna intressanta artikel om Bevattning - använd regnvattnet på ett smart och hållbart sätt. Artikeln är hämtad ur Hemträdgården nummer 1, 2021. Skriven av Isabella Malmnäs. Läs hela artikeln här.

Fler artiklar om regnvatten och annat från Hemträdgården kan du läsa här.

 


RIKSFÖRBUNDETS YOUTUBE-KANAL

Missa inte att prenumerera på Riksförbundet Svensk Trädgårds Youtube-kanal. Vi har mycket på gång som vi vill visa er, därför kan vi lova att det kommer mera under året. Gå in och prenumerera redan nu så missar du inget! Här hittar ni just nu tidigare utdelningar av kungliga utmärkelser och trädgårdsmedaljer, trädgårdsrådgivarnas frågor och svar, tips och inspiration från vårt projekt odla unga odlare (ett medlemskap speciellt för skolor och förskolor). RIKSFÖRBUNDET PÅ YOUTUBE

 


Odla unga odlare ett medlemskap för skola/förskola från Riksförbundet Svensk Trädgård. Läs mer här
Experiment - grobarher

 

 


Ta del av resultatet från årets trädgårdspaning

Nu finns årets resultatet från vår trädgårdspaning 2020 klar. Här hittar ni sammanställningen av vår trädgårdsspaning om klippt respektive oklippt gräsmatta. Publicerad i Hemträdgården nr 6 och här på hemsidan.

Resultat trädgårdsspaning 2020 (Hemträdgården 6) >>>

 

 

 

 

 

 


Nytt nummer av hemträdgården

I dagarna kommer sista numret för i år av Hemträdgården. Tyvärr har det blivit en liten försening i leveransen pga sjukdom. Nytt utgivningsdatum är 30 november (ist för tidigare 27 nov). Är ni ivriga att ta del av ett klorofyllt vinternummer kan ni redan nu läsa hela tidningen i digital version under medlemsinloggningen

 

 

 

 

 

 

 


Rester av bekämpningsmedel i ekologisk växtnäring

Redan i våras larmade flera svenska fritidsodlare om plantor som fått konstiga skador efter att ha vattnats med flytande ekologisk växtnäring. Nu kan vi ta del av resultatet i Fritidsodlingens Riksorganisations rapport.
Ta del av FORs rapport här >>


 

Odla unga odlare - ett lärande för livet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riksförbundet Svensk Trädgård lanserar nu ett nytt medlemskap speciellt för skolor och förskolor. Läs mer om kampanjen här.


Nordiskt samarbete kring invasiva främmande arter

Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, har tillsammans med sina systerorganisationer i Danmark och Norge beviljats finansiering för projektet Invasiva främmande växter i våra trädgårdar – ett nordiskt informationsprojekt av Nordiska Ministerrådet. Läs mer här.

FOR är en intresseorganisation där Riksförbundet Svensk Trädgård ingår som en av 19 medlemsorganisationer.


Att tänka på gällande invasiva växter - så tar du hand om avfallet

• Hantera växtavfall så att rotdelar och fröer inte sprids.
• Lägg det inte på komposten.
• Transportera det i slutna sopsäckar.
• Hör med återvinningscentralen om de tar emot växtavfall från invasiva arter och fråga hur det ska sorteras.
• Släng aldrig växtavfall från invasiva arter i naturen!
Se Naturvårdsverkets klipp.

 


Ditt regnvatten - en resurs att ta tillvara på

Vår trädgårdsrådgivare Henrik Bodin ger kloka tips på hur du kan ta tillvara på ditt regnvatten och samtalar med Jessica Lyon på Odlingstv kring det högaktuella ämnet. Se hela klippet här.

Artiklar om hur du tar tillvara på regnvatten i din trädgård hittar du också på vår hemsida under kunskap

 

 

 

 

 

 


STÖD VÅRT BARNPROJEKT
- Som en gåva till kommande generationer

Ta del av Riksförbundet Svensk Trädgårds satsning kring kunskapsöverföring av oersättlig odlingskunskap till kommande generationer.

Läs mer och skänka ett bidrag till Riksförbundet Svensk Trädgårds arbete.

 

 

 

 

 


90-KONTOTILL SVENSK TRÄDGÅRD

Riksförbundet Svensk Trädgård har beviljats 90-konto med anslutning till Svensk Insamlingskontroll. 90-kontot är en garanti för dig som givare att pengarna hamnar rätt. Läs mer om Riksförbundet Svensk Trädgårds abete.

 


Hemträdgårdens guide till trädgårdsutbildningarna

Hemträdgårdens guide till

I nummer 1 av Hemträdgården hittar du Hemträdgårdens guide till sveriges trädgårdsutbildningar.
Du kan läsa PDF'en här.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 
Undermeny
Aktuellt

 

 


 
     
 
Svensk Trädgård,  Box 2966,  187 29 Täby    •    Besöksadress: Nytorpsvägen 34,  Täby        Telefon: 08-792 13 15    Fax: 08-792 39 53    •    © Riksförbundet Svensk Trädgård